Mètode Hipoteticodeducitu
La psicologia, com la resta de ciències empíriques, utilitza el mètode hipoteticodeductiu. Aquest mètode es compon de les següents fases:
Observació d’un fenomen:
El científic recull dades de forma sistemàtica a partir de l’observació de fets problemàtics.
• En el cas de Ignaz Semmelweiss, un físic d’origen hongarès que va realitzar un treball sobre la febre puerperal com a metge de l'Hospital General de Viena, la observació va ser que a la seva divisió morien una mitjana del 8% de mares a l’any contra el 2% que acostumaven a morir en altres divisions
Formuláció d'hipòtesis:
Un cop realitzada l’observació, estableix una hipòtesi explicativa dels fets.
• En el cas de Semmelweiss, les hipòtesis varen ser varies:
1. La primera opinió, tot i que molt difosa, atribuïa les onades de febre puerperal a influències epidèmiques que es descrivien vagament com a canvis atmosfèrics, còsmics o tel·lúrics.
2. Després va pensar en el possible amuntegament de dones de divisió.
3. Una altre va ser la diferència de dieta alimentària i cures generals.
4. Llavors va pensar en la possibilitat que fos a causa dels reconeixements poc curosos a què els estudiants de medicina sotmetien les pacients en les seves pràctiques hospitalàries.
5. També va acudir a diverses teories psicològiques com el possible el terror que podrien sentir les pacients al veure el sacerdot de l’hospital quan aquest portava els últims auxilis a una moribunda ja que tenia que passar per la seva divisió.
6. Una altre de les possibles hipòtesis vas ser que les dones de la seva sala s’estiressin de costat, i no cap a munt com en la seva.
7. Finalment, la última hipòtesi va ser que fos culpa de la matèria cadavèrica que entrava en contacte amb les dones ja que acostumaven a reconèixer les parteres després de fer pràctiques practiques d’autòpsia i tant sols es rentaven les mans de manera superficial.
Deducció de conseqüències:
Un cop tenía l'hipòtesi passava a la deducció.
1. Va descartar la primera hipòtesi perquè no es podia explicar que durant anys aquelles conseqüències haguessin afectat la seva divisió i agüessin respectat les altres.
2. La segona va ser descartada perquè l’amuntegament de dones era més gran en altres divisions que en la seva.
3. La diferència de dieta alimentària i de cures generals també va ser descartada perquè era la mateixa a tot l’hospital.
4. L'hipòtesi dels reconeixements poc curosos dels estudiants també va ésser refusada perquè: a- les lesions produïdes durant el part són molt més grans que les derivades d’un reconeixement poc curós; b- perquè els estudiants feien pràctiques en tot l’hospital, i c- quan a rel d’aquest informe es van reduir el nombre d’estudiants en pràctiques, les morts no ho van fer.
5. La hipòtesi psicològica del sacerdot també va ser descartada ja que se li va insinuar que passés per un altre lloc, però la mortalitat no va disminuir.
6. Quan a rel de la penúltima de les hipòtesis les dones varen canviar la costum d’estirar-se cap a munt les morts no vas disminuir, també va ésser descartada aquesta hipòtesi.
7. Finalment, en posar en pràctica la última hipòtesi, Semelweiss va dictar l’ordre que els estudiants es rentessin les mans amb una dissolució de sal clorurada abans de reconèixer cap malalta i així varen poder observar que la mortalitat baixava.
Contrastació d’hipòtesis:
Posa en proba el diagnòstic, la solució al problema de d’hipòtesi.
Finalment les 4 primeres hipòtesi varen ser refutades fins hi tot abans de ser contrastades, les dues següents vares ésser refutades també però desprès de la contrastació, i la última, va ésser verificada i es va convertir en una teoria.
domingo, 26 de octubre de 2008
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
1 comentario:
Molt ben il·lustrat. Felicitats!
Però no dius res respecte al que són les variables dependents i independents
Publicar un comentario